Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα 85 κερακια σβηνει σημερα το ΑΠΟΕΛ



85 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ συμπληρώνονται σήμερα. Ήταν 8 Νοεμβρίου 1926, όταν  περίπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ'' Ιωάννου στην οδό Λήδρας και προχώρησαν στη δημιουργία του ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας). Δύο  χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ για να γραφτεί η μεγάλη ιστορία του σωματείου μέχρι σήμερα.
Εμπνευστής της ιδρύσεως του ΠΟΕΛ ήταν ο θερμός φίλαθλος και πολύ καλός αθλητής Διομήδης Συμεωνίδης, το ζήλο του οποίου υλοποίησε ο αείμνηστος Γεώργιος Πούλιας, με την ίδρυση του σωματείου ΑΠΟΕΛ.
Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης), νωρίτερα τον Οκτώβριο του 1926 όταν συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας, δεν φαντάζονταν ότι ο ΑΠΟΕΛ θα αγκαλιαζόταν με τόση αγάπη, θα συγκινούσε τις μάζες και θα προσέφερε χαρά στις επερχόμενες γενιές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει μόνο αθλητική προφορά, αλλά και τεράστια εθνική, πολιτιστική και ευρύτερη κοινωνική προσφορά στον τόπο. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στα Οκτωβριανά του 1931 με τον πρωτομάρτυρα Ονούφριο Κληρίδη, ποδοσφαιριστή τότε του ΑΠΟΕΛ. Επίσης, ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκης Καραολής, που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους του 1956, ήταν μέλος του ΑΠΟΕΛ. Ο Φίλιππος Χατζηγεωργίου, μέλος του ΑΠΟΕΛ, σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1963. Το τραγικό 1974 χάθηκαν δύο εκλεκτοί αθλητές του ΑΠΟΕΛ, ο Μιχαλάκης Ζαμπάς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ο Γιαννάκης Μαύρος της καλαθόσφαιρας.
Οι πρόεδροι
Πρώτος πρόεδρος του ιστορικού σωματείου ήταν ο Γεώργιος Πούλιας, ένας χαρισματικός άνθρωπος που θεωρείται ο πατέρας του ΑΠΟΕΛ. Ήταν πρόεδρος από το 1926 μέχρι το 1958. Υπήρξε ένας μεγάλος ιδεολόγος του αθλητικού πνεύματος με τεράστια κοινωνική προσφορά. Υπήρξε και πρόεδρος του ΓΣΠ. Άλλοι μεγάλοι άνδρες που υπηρέτησαν τον ΑΠΟΕΛ ως πρόεδροι ήταν οι: Ευθύβουλος Ανθούλης (1958-1967), Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης (1967-1968), Τάκης Σκαρπάρης (1968-1969), Κωνσταντίνος Λούκος (1969-1971), Μιχαλάκης Ζιβανάρης (1971-1974), ενώ επανήλθε και μετέπειτα, Κίκης Λαζαρίδης, Ιάκωβος Φιλίππου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Ουράνιος Ιωαννίδης, Πρόδρομος Πετρίδης, Παπαναστασίου, Κυριάκος Ζιβανάρης και σήμερα ο Φοίβος Ερωτοκρίτου.
Η δραστηριότητα του ΑΠΟΕΛ υπήρξε πολύ σημαντική σε πολλά αθλήματα. Εκτός από το ποδόσφαιρο έχει τεράστια προσφορά στην καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, στίβο, επιτραπέζια αντισφαίριση και  ποδηλασία.
Τρεις φωτεινοί σταθμοί
Ο ΑΠΟΕΛ έχει εκατοντάδες επιτυχίες στην ιστορία του. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην καλαθόσφαιρα. Κυρίως στο ποδόσφαιρο, δεκάδες κατακτήσεις πρωταθλημάτων, κυπέλλων, ευρωπαϊκές νίκες και πολλά άλλα που θα ζήλευαν αρκετές ομάδες. Η παραμονή στην Α’ Εθνική
Όμως, οι μεγαλύτεροι αθλητικοί σταθμοί στην ένδοξη ιστορία του ΑΠΟΕΛ είναι τρεις: Η περίοδος 1973-1974, όταν η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής και έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που εξασφάλισε την παραμονή της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά το πραξικόπημα που έγινε το καλοκαίρι του 1974 διέκοψε το θεσμό της συμμετοχής κυπριακής ομάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Με τεχνικό ηγέτη τον Πάνο Μάρκοβιτς, με πρόεδρο τον Μιχαλάκη Ζιβανάρη και έφορο τον Ρίκκο Κωνσταντίνου, έκανε φανταστικές εμφανίσεις και απέσπασε τον πανελλήνιο θαυμασμό.
Ο άθλος του 2009
Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στη διαδρομή του ΑΠΟΕΛ υπήρξε η πρώτη συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το γνωστό σε όλους Champions League, την περίοδο 2009-10. Αφού κατάφερε να αποκλείσει σε προκριματικούς γύρους τις ομάδες Παρτίζαν Βελιγραδίου και Κοπεγχάγη, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε Ευρωπαϊκό όμιλο. Στον ίδιο όμιλο ήταν μεγαθήρια του ποδοσφαίρου, όπως Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Η παρουσία του ΑΠΟΕΛ δεν ήταν τυπική, αφού εισέπραξε το καθολικό χειροκρότημα από την Ευρώπη. Δύσκολα θα ξεχαστούν οι έξι αγώνες που έδωσε. Μέχρι την τελευταία αγωνιστική των ομίλων διεκδικούσε την πρόκρισή του στο Europa League, ωστόσο το ιστορικό 2-2 στο Λονδίνο απέναντι στην πανίσχυρη Τσέλσι δεν ήταν αρκετό για να έχει συνέχεια η ευρωπαϊκή περιπέτεια.
Και το αποκορύφωμα
Τρίτος και καλύτερος σταθμός του ΑΠΟΕΛ είναι η φετινή εντυπωσιακή πορεία που καταγράφει, και πάλι στο Champions League. Εδώ ίσως προκύψει και η μεγαλύτερη επιτυχία της 85χρονης ένδοξης ιστορία του, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση του στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης. Κάτι που αν καταφέρει να πετύχει, θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου και του κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου