Κινδύνους από την αθρόα χρήση πλαστών χαπιών, που υπόσχονται σεξουαλική διέγερση, αλλά και μια συνήθως αγχωτική αντίδραση της Κύπριας γυναίκας στα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας του συντρόφου της, επισημαίνει ο γνωστός Ελλαδίτης ψυχίατρος, Θάνος Ασκητής και οι συνεργάτες του, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ιατρικό κέντρο σεξουαλικής υγείας στη Λευκωσία.
Μιλώντας, σε συνέντευξη Τύπου, ο ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Ρόκκας, ανέφερε ότι στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό γίνεται χρήση πλαστών φαρμάκων σεξουαλικής διέγερσης, τύπου Viagra, τα οποία συχνά δεν ξεχωρίζουν στην όψη από τα αυθεντικά, έχουν όμως εντελώς διαφορετικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, είτε δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ή, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί και να προκαλέσουν προβλήματα στους ασθενείς. «Μου φέρνουν συχνά φάρμακα που είναι, είτε απομίμηση είτε έχουν άλλο όνομα. Μια φορά ένας άνδρας μου έφερε ένα κίτρινο κουτί, μου το παρουσίασε ως 'κινέζικο βιάγκρα'», είπε ο δρ Ρόκκας, συνεργάτης του Θάνου Ασκητή. Αν και στην Κύπρο συναντάς πλαστά χάπια πολύ συχνότερα απ' ό,τι στην Ελλάδα, ο δρ Ρόκκας επισήμανε ότι το πρόβλημα της πλαστοφαρμακίας είναι παγκόσμιο και σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν τα μισά σκευάσματα είναι πλαστά, ενώ ο τζίρος τους, μόνο το 2007, έφτασε τα 13,2 δισ. δολάρια.
Θυμωμένη σύντροφος
Όπως εξήγησε ο κ. Ρόκκας, η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται, είτε σε ψυχογενή αίτια, είτε σε οργανικά (αγγειακή, νευρογενής, ορμονική, ανατομική ή δομική, συστηματικό νόσημα, λόγω φαρμάκων, λόγω κάποιας νόσου ή καπνίσματος κτλ), είτε και στα δυο. Παραδόξως, στην Κύπρο, ο κ. Ασκητής διακρίνει ένα σημαντικό ποσοστό νέων ανδρών, 25-40 χρόνων, με στυτική δυσλειτουργία, η οποία οφείλεται συνήθως στο άγχος της αποτυχίας ή στην ανάγκη του άνδρα να ικανοποιήσει τη σύντροφο, ενώ ένας στους δύο άντρες δεν πιστεύει ότι υπάρχει θεραπεία στο πρόβλημά του.
Ο ρόλος της γυναίκας ως συντρόφου, όπως τον διακρίνει ο κ. Ασκητής μεταξύ του κυπριακού γυναικείου πληθυσμού, ίσως επιτείνει αυτό το πρόβλημα, αφού συνήθως δεν δείχνει κατανόηση στο πρόβλημα του συντρόφου της. «Παρότι πολύ πιο συντηρητική κοινωνία η κυπριακή από την ελληνική, η ίδια η Κύπρια είναι πολύ πιο απαιτητική και θυμωμένη με το πρόβλημα του άνδρα της. Αν μπορούσα να το λύσω εδώ και το τώρα, θα μου το ζητούσε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκητής. Περιέγραψε την Κύπρια επίσης ως πιο ανταγωνιστική και πιο κυρίαρχη στο σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα, αφού εννιά στις δέκα επισκέψεις γυναικών στο Κέντρο είναι για προβλήματα του συντρόφου τους και όχι των ιδίων. «Είναι ένα ποσοστό που στην Ελλάδα το έβλεπα όταν πρωτοάνοιξα το Κέντρο στην Αθήνα, το 1983», ανέφερε ο κ. Ασκητής. Όπως εξήγησε, αυτή η εγωκεντρική στάση αυξάνει το πρόβλημα, αντί να το αμβλύνει, αφού δημιουργεί πρόσθετο άγχος στον σύντροφο, αντί να του προσφέρει στήριξη. Εξάλλου, όπως είπε, τα ποσοστά ικανοποίησης από τις θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολύ μεγάλα, ξεπερνώντας το 80%.
Από την πλευρά της, πάντως, η δρ Μαρίνα Μόσχα ανέφερε πως η στάση των Κυπρίων γυναικών στο θέμα ίσως οφείλεται στους πιο χαλαρούς ρυθμούς στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα, που δίνουν στο ζευγάρι την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τα σεξουαλικά του προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου